本棚の家/House of the book shelf


モザイクタイルの家
建物用途: 木造住宅リノベーション 敷地面積:

400㎡

竣工年月日 2015年9月 延床面積 178
所在地

山梨県山梨市

構造:

木造軸組工法

撮影:      小林なおき

前面に広がる葡萄畑と、市所有の山との間に既存建物はありました。近くには赤松や蛍で有名な大きな公園があり、建物の2階からは、公園越しに、富士山がみえる、恵まれた環境下での計画である。

改修前の建物調査時に、代々受け継がれてきた多くの本を目にしました。それらの本を地域の子供達にも気軽に楽しんでもらいたいという建主の要望もあり、本棚を中心としたリノベーションの計画を始めました。

図書スぺースは、紫外線等の経年劣化による本の損傷をできる限り防ぐ為、北側に配置し、葡萄畑が広がる南側にリビングを配置しました。

吹き抜け空間に設けた大きな本棚に沿わせて、光と風が通るエキスパンドメタルの階段を螺旋状に設ける事で、開放的な空間となり、家族の気配を感じる効果も生み出しています

緩やかな勾配の階段や、踊り場、キャットウォークでは、住み手が色々な場所で座りながら好きな本を楽しむ事ができるようにしました。

本に触れる事が日常生活の一部となる事で、家族一人一人がより豊かに過ごす事ができるのではないだろうか    


Principal use house Site area

400㎡

Completion date 9.2015 Total floor area 178
Building site

Yamanashi

structure

wood structure

phot by         Naoki Kobayashi

There was the house between a vineyard and the mountain. It is a plan near the comfortable environment area where there is the big park where is famous for Japanese red pine, and Mount Fuji is seen over a park from the second floor of the house.

When I went to investigation before the repair, I saw many books that had been inherited from generation to generation. A person who building demand wants many children to enjoy those books easily, I start to plan of house which have bookshelf. Library located it in the north side to prevent the damage from ultraviolet rays as much as possible, and living located in front of a vineyard.

I planed to enjoy a book to like while they live, and sit down at steps, landing and catwalk.

I think that they have an opportunity to touch in a book every day and can spend it wealthily among many books

 

Photo Gallery